The Garden of Silence by Atelier Thomas Pucher

 Award winning Music School, Music High School, Ballet School and Dormitory

 

The Garden of Silence - small situation - Interior Architecture Art

Architect: Atelier Thomas Pucher

Team: Thomas Pucher, Klaus Hohsner, Gustav Ibing, Daniel Kotrasch, Magdalena Kraska, Robert Lamprecht, Martin Mathy, Martin McLean, Dorota Nagowska, Erich Ranegger, Jan Schrader.

Award: Music School, Music High School, Ballet School and Dormitory.Tallinn, Estonia. International Competition, 1st prize.

Nett Floor Area: 14sq.m
Gross Floor Area: 24sq.m
Garden Area: 3600sq.m
Parking: 250 cars

Award winning Music School, Music High School, Ballet School and Dormitory

 

The Garden of Silence - wood - Interior Architecture Art

Atelier Thomas Pucher has won the first place in the international competition for the Tallinn Music School, Ballet School and Georg Otsa Music School in Estonia. The project combines the facilities of a music school, ballet school and primary school, With a total floor area of 18200sq.m

Its key concept was not to just create a building, but also a new meaningful city space that connects the people, the place, its history and their music.

It also includes a garden that is urban yet isolated from the hubbub of the city. The garden is designed to be a magical and untouched space, a wild forest open to the people but protected by the building. This fairytale atmosphere is reinforced by scenic elements: steps, trailing roses and hidden woodland paths. The garden which forms part of the life of the building is offering the flexibility to host performances of various sizes. The large staircase, reminiscent of the Malaparte house, leads from the garden up to roof level. It also provides a perfect place for sitting, relaxing or for seating people during open-air performances.

According to the designer, flexibility of space is one of the major themes in the functional concept, responding to the challenging and varied programme of the building. More public areas—such as the concert halls—are oriented towards the street, while the music room and dormitory rooms benefit from the silence and tranquillity of the garden. The structure also allows new interior configurations, thus accommodating the school’s potential demands of the future. The spatial organization of the buildings emphasises the omnipresence of the garden, with glazed façades forging a strong connection between the interior and nature.

The Garden of Silence - bird eye view - Interior Architecture Art

The Garden of Silence - Roof - Interior Architecture Art

The Garden of Silence -  facade - Interior Architecture Art

Plan and Section

The Garden of Silence - plan 2 - Interior Architecture Art

The Garden of Silence - section 2 - Interior Architecture Art

Location

Did you like this?

Share it on any social media channels below with your friend.

Share your thoughts too at the Facebook comment session below to keep everyone inspired! Join our community for more inspired design ideas!